Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Seçmeli Ara Sınav

Ekonomik Coğrafya

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

Aşağıdaki tarihsel olgulardan hangisinin ekonomik coğrafyanın gelişiminin kökünü oluşturulduğu düşünülmektedir?

Soru 2

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi Coğrafi keşiflerin bir sonucu değildir?

Soru 3

Orta Zorluk

"Bir ülke diğer ülkeye göre hangi malları daha düşük maliyetle üretiyorsa o malların üretiminde uzmanlaşmalı ve bunları ihraç ederek önceden pahalıya ürettiği malları diğer ülkeden ithal etmelidir." Teorisi aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 4

Orta Zorluk

I. Dünya Savaşı ile altın standardı fiilen sona ermiştir. 1914’den sonra çoğu ülkenin (Amerika Birleşik Devleti’nin hariç) ........karşılayacak kadar altının olmaması nedeniyle klasik altın standardı sona ermiştir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru bir şekilde tamamlar?

Soru 5

Orta Zorluk

90’lı yılların başından 2000’li yıllara kadarki süreçte kümelenmeyle ilgili çalışmaların gelişiminde hangi kavramlar üzerinde ele alınmıştır?

Soru 6

Orta Zorluk

Sanayi Devrimi hangi ülkede başlamıştır?

Soru 7

Orta Zorluk

Firmaların büyümek, yani daha çok üretmek yoluyla emek ve teçhizatı daha verimli kullanmalarını, pazarlama ve yönetim masraflarını azaltmalarını ifade eden ölçek ekonomisi çeşidi hangi seçenekte yer almaktadır?

Soru 8

Orta Zorluk

Küreselleşme sürecinin bir benzeri 19. yüzyılın sonunda buharın, lokomotifin, telgraf ve telefonun kullanılması ile de yaşanmıştır. 20. yüzyılın sonuna doğru tekrar küreselleşme tartışmalarının başlamasının temel sebebi hangi seçenekte yer almaktadır?

Soru 9

Orta Zorluk

Üretimin salt kâr amacı güdümleyerek yapıldığı piyasa sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi, 1950'li yıllarda betimleyici analize odaklanan coğrafya yaklaşımından, coğrafi olayları açıklayan genel teoriler geliştirmeyi hedefleyen bilimsel analiz yöntemleri kullanmaya dönüşen nicel devrimi başlatan iktisatçılardan biri değildir?

Soru 11

Orta Zorluk

Aşağıda yer alan seçeneklerden hangisi Gunnar Myrdal’ın "Kutuplaşma Teorisi" ile ticaretin serbestleşmesi hakkında ileri sürdüğü düşünceler ile çelişmemektedir ?

Soru 12

Orta Zorluk

16 ve 17. yüzyıllarda Avrupalı devletlerin hangi çabaları küreselleşme oluşumuna katkıda bulunmuştur?

Soru 13

Orta Zorluk

Ekonomik modellerin içinde mekân kavramını kullanan iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi küreselleşme sürecinde rekabet ortamını önemli kılan maddelerden değildir ?

Soru 15

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri Doğrusal İnovasyon Modellerindendir? I.Teknoloji İtişli inovasyon modeli II.Piyasa Çekişli inovasyon modeli III. Etkileşimli inovasyon modeli

Soru 16

Orta Zorluk

Sistem içindeki bütün ülkelerin para birimlerinin sabit kur üzerinden diğer paralara bağlanmış olduğu sistem hangi seçenekte yer almaktadır?

Soru 17

Orta Zorluk

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinin neoklasik teoriye göre pazar alanı diğerlerinden daha büyüktür ?

Soru 18

Orta Zorluk

Ana akım iktisatta ekonomik faaliyetin coğrafi konumuna çok az agırlık verilirken; ekonomik coğrafya yaklaşımında ekonomilerin işleyişini açıklayabilmek için coğrafi konum........değişken olmuştur. Yukarıda cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Soru 19

Orta Zorluk

Karşılaştırmalı üstünlük teorisi aşağıdakilerden hangi iktisatçıya aittir?

Soru 20

Orta Zorluk

Genel olarak üniversite, sanayi ve kamunun içerisinde olduğu üçlü sarmal ilişkilere odaklanan kümelenme türü aşağıdakilerden hangisidir?

Derse Dön