Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Seçmeli Ara Sınav

Strateji ve Güvenlik

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

Birleşmiş Milletler Şartı’nın uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanımı hakkında benimsediği ilkeler hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 2

Orta Zorluk

ABD ve İngiltere’nin Saddam Hüseyin’i devirme ve ardından da Irak’a demokrasi getirme arzularını nedeniyle 2002'de patlak veren Irak savaşı Garnett’in savaş nedenleri sınıflandırmasının hangisinde yer almaktadır?

Soru 3

Orta Zorluk

Karşılıklı caydırıcılık dönemi ile ilgili verilenlerden hangisi doğrudur?

Soru 4

Orta Zorluk

“Strateji, politikanın amaçlarının gerçekleştirilmesi için askeri imkanların dağıtımı ve uygulanması sanatıdır” sözü kime aittir?

Soru 5

Orta Zorluk

Nükleer bir savaşta iki tarafta kaybedeceğinden taraflardan diğerinin güvensizliğini artırmadan kendi güvenliğini sağlamaya çalışması hangi akımın temelini oluşturmaktadır?

Soru 6

Orta Zorluk

Askeri araçlar-siyasi hedef ilişkisini açıklayan bu kavram literatürde askeri strateji olarak da tanımlanmaktadır. Askeri strateji ile karıştırılan kavram aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak ifade edilmiştir?

Soru 7

Orta Zorluk

1945-1962 dönemi içerisinde zorlayıcı ikna stratejisinin yerine caydırıcılığa dayalı stratejiye geçilmesinin temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8

Orta Zorluk

Berlin Duvarı hangi tarihte yıkılmıştır?

Soru 9

Orta Zorluk

Savaşı bir bilim olarak ele alan ve geometrik yöntemlerle açıklamaya çalışan düşünür kimdir?

Soru 10

Orta Zorluk

Bush doktrini olarak da bilinen 'ABD Ulusal Güvenlik Stratejisi' kaç yılında ortaya çıkmıştır?

Soru 11

Orta Zorluk

1980’lerde, güvenlik gündeminin askeri sorunlar ve devlet-merkezlilik ötesinde tanımlanması çabaları ve alternatif anlayışların gelişimine paralel olarak Stratejik Çalışmalar alanı, literatürde hangi adla anılmaya başlanmıştır?

Soru 12

Orta Zorluk

Haklı savaş kuramı, iki temel ilkeye dayanarak gelişmiştir. İlki, savaşın belirli bir durumda haklı olup olamayacağını belirlemeye yönelik ............ ilkesidir. Noktalı yer hangi ilke gelmelidir?

Soru 13

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi caydırıcılık ve oyun teorisi arasındaki ilişkiyi en iyi şekilde açıklamaktadır?

Soru 14

Orta Zorluk

Almanya’nın Birinci Dünya Savaşı’ndaki genel stratejisi modern savaşların yıkıcılığı ve düşmanlarının gücü bağlamında hesaplanarak oluşturulmuştur. Bu çerçevede, Almanya’nın kazanabileceği bir savaşın gerek zaman, gerekse hedef kapsamında sınırlı tutulması genel stratejisinin temeli olmuştur. Askeri stratejisi ise, bu genel stratejiye bağlı olarak kim tarafından hazırlanmıştır?

Soru 15

Orta Zorluk

Güvenlik kavramı hangi dönemlerde tamamen stratejik çalışmaların gölgesinde tanımlanıyordu?

Soru 16

Orta Zorluk

Jeopolitik ‘bir ülkenin güvenlik politikasının coğrafyaya göre tanımlanmasıdır’ tanımını aşağıdakilerden hangisi yapmıştır?

Soru 17

Orta Zorluk

Caydırıcılık stratejisinin ilk gelişme dönemi olan 1945-1962 yıllarında caydırıcılık kavramı yerine aşağıdaki kavramlardan hangisi kullanılmıştır?

Soru 18

Orta Zorluk

Machiavelli’nin strateji anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?

Soru 19

Orta Zorluk

Asimetrik savaşlarda, taraflardan birisi diğerinden daha zayıftır ve zayıf taraf genellikle devlet dışı bir aktör olarak görülmektedir. Bu durum aşağıdakilerden hangisine neden olabilir?

Soru 20

Orta Zorluk

I.Savaşın nedenleri II.Savaşın yürütülmesi III.Savaşın sonuçları Stratejik çalışmalar savaşın hangi boyut/boyutlarını inceler?

Derse Dön