Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Final Sınavı

Halk Edebiyatına Giriş 1

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi atasözlerinin tür ve şekil özelliklerinden biridir?

Soru 2

Orta Zorluk

Halk şiirinde nakarata ne ad verilir?

Soru 3

Orta Zorluk

Aşağıdaki bilmecelerden hangisi yapısına göre diğerlerinden farklıdır?

Soru 4

Orta Zorluk

(I) Anonim eserlerdir. (II) Kalıplaşmış ifadelerdir. (III) Günlük konuşma dilini zenginleştirir. (IV) Genel kural niteliğinde bir söz değildir. (V) Gerçek anlamı dışında başka durumu ifade ederler. Yukarıdaki, numaralandırılmış ifadelerden hangisi çıkarılırsa deyimdense atasözüne daha yakın bir tanımlama geriye kalır?

Soru 5

Orta Zorluk

Türkiye dışında yaşayan Türk topluluklarında masal yerine kullanılan sözcükler ile onları kullanan topluluk eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

Soru 6

Orta Zorluk

Yaşanmış olayların hikâyesi inancıyla, sözlü kültür ortamında ve yüz yüze bir iletişim bağlamında teatral çizgilere sahip bir biçimde anlatılıp nakledilen, temalı öykülere ne ad verilir?

Soru 7

Orta Zorluk

Edebî tür belirleyici özelliği “gerçek olduğuna inanılmaması” olan ve kalıplaşmış bir anlatım tekniğiyle anlatılan bu anlatılara ne denir?

Soru 8

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi Stith Thompson'un çalışmasına göre masal türlerinden biri değildir?

Soru 9

Orta Zorluk

Herhangi bir kültürde bilimsel bilgiye dayalı olarak oluşan kültürel tabakaya ne ad verilir?

Soru 10

Orta Zorluk

İnsan davranışları için model teşkil eden, hayata anlam ve önem kazandıran, dolayısıyla insanın kendini anlamlandırmasını sağlayan ve kutsal kabul edilen metinlere ne ad verilir?

Soru 11

Orta Zorluk

Dinî ayin veya tören amaçlı bir örnek üzere kalıplaşmış hareketler bütününe ne ad verilir?

Soru 12

Orta Zorluk

"Halk Edebiyatının çoğunlukla bir ya da birkaç kahramanın başlarından geçen bir olayı geleneksel tavır ve tarzda hikâye etmeye dayalı olarak icra edildiği türdür. Türk Halk Edebiyatında bu türlerin icracıları“ destancı”, “hikâyeci âşık” ve “masalcı” gibi uzmanlaşmıştır ve çoğunlukla da profesyonel veya yarı profesyonel geleneksel sanatçı kimliğine sahiptirler. Bu tür geleneksel sanatçılar gelenek içinde ve usta-çırak ilişkisine göre yetişirler ve sanatlarını geleneksel icra bağlamlarında icra ederler." Bu türe ne ad verilir?

Soru 13

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi eski Türk destanına örnek gösterilmez?

Soru 14

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi masal tiplerinden biri sayılmaz?

Soru 15

Orta Zorluk

Aşağıda yer alan türlerden hangisi Anonim Halk Edebiyatı Nazım türleri arasında yer alır?

Soru 16

Orta Zorluk

Gerçek anlamı dışında kullanılarak yeni bir anlam ifade eden ve bir düşünceyi dile getiren iki veya daha fazla kelimeden oluşan kalıplaşmış söz dizisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17

Orta Zorluk

Mit kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 18

Orta Zorluk

Başlangıçta, ortalarında, uygun yerlerinde ve  sonunda söylenen uzunca ya da çok kısa kalıplaşmış sözler nerede karşımıza çıkar?

Soru 19

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangileri Türk halk hikâyelerinin ele alıp işlendiği konulara göre teşekkül ettiği kabul edilen kaynaklardandır? I. Kahramanlık hikâyeleri: Köroğlu hikâyesi ve kolları, Celâlî Bey, Kirmanşah, Eşref Bey. II. Dinî-hamâsî hikâyeler: Hz. Ali Cenkleri, Battal Gazi, Hamzanâme. III. Dinî-içtimai, ahlaki hikâyeler: Kesik Baş, Deve Hikâyesi, Ejderha Hikâyesi, Güvercin Hikâyesi. IV. Halk kitapları konulu hikâyeler: Battal Gazi, Ebu Müslim Cenkleri. V. Aşk hikâyeleri: Kerem ile Aslı, Âşık Garip, Tahir ile Zühre, Emrah ile Selvihan

Soru 20

Orta Zorluk

Türk destanlarında binlerce motif yer alır. Çok karşılaştığımız motifler arasında yer alan ve Tanrı yüzü gördüğü gerekçesiyle kutsal olan motif hangisidir?

Derse Dön