Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Final Sınavı

Osmanlı Türkçesi Metinleri 1

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

"...erkân-ı devlet ve a‛yân-ı saltanat ve erbâb-ı ehl-i dîvân ve çavuşân-ı erkân ve ocakhâ-i sâyire bi’l-külliye tertîb-i sufûf-ı alay ile hâzır u âmâde olup..." cümlesinde "divan toplantılarına katılma hakkına sahip olanları yani divan üyeleri"ni kasteden tamlama hangisidir?

Soru 2

Orta Zorluk

Aşağıda verilenlerden hangisi ''sülâsî mücerred masdar ism-i fâil'' kuralına uygun bir kelimedir?

Soru 3

Orta Zorluk

"Husûsâ Moskov elçisi bir haşîn kâfir ve Venedik elçisi bir müteharrik ve lecûc mel‛ûn, yirmi güne dek sözü bir yere koyup mükâlemeye mübâşeret olmağa imkân olmadı." Yukarıdaki cümlede yer alan, çok çekişen, çok inatçı anlamlarındaki kelime aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4

Orta Zorluk

“Hükmi irdügi yerlere tâ Sivas kapusına degin çeriler cem‘ itmege âdemler gönderdi.” ifadesinin tam olarak günümüz Türkçesine karşılık gelen biçimi hangisidir?

Soru 5

Orta Zorluk

Aşağıdaki metinde yer alan hangi sözcük "kaleden küçük müstahkem mevki" anlamına gelmektedir?

Soru 6

Orta Zorluk

Aşağıdaki kelime ve anlamları eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

Soru 7

Orta Zorluk

"Rusya Devleti’nin Asya kıt‘asında vech-i mezkûr üzre kesb-i vüs‘at ve izdiyâd itmesinin..." ifadelerinin günümüz Türkçesine çevirisi aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 8

Orta Zorluk

“Beklemek, durmak, duraklamak” anlamına gelen kelime aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9

Orta Zorluk

Aşağıdaki kelimelerden hangisi sülâsî mezîdünfîh masdarlardan "İf'âl" bâbına uygundur?

Soru 10

Orta Zorluk

Bazı istisnalar dışında padişahın kendi el yazısı ile kaleme aldığı yazı ve emirler hangi terimle anılır?

Soru 11

Orta Zorluk

“Andan Temür, gılâz ve şidâdile yemîn idüp, Yıldırım Hân’ı inandurdı ki eger sultân gelecek olursa Temür’ün ana hiç zararı ve ziyânı yetişmeyüp, anı bağrına basup, kendü kızın virüp güyegü idine ve Yıldırım Hân’ı yene memleketine göndere.” Yukarıdaki tırnak içinde yer alan cümlenin içinde geçen  “ gılâz ve şidâdile ” kelimelerinin bugünkü dilde karşılığını aşağıdakilerden hangisi doğru olarak verir?

Soru 12

Orta Zorluk

Aşağıdaki eserlerden hangisi 1688-1704 yılları arasındaki olayları ihtiva eder?

Soru 13

Orta Zorluk

Asıl adı Halîkatü’r-rü’esâ olmakla birlikte daha çok Sefînetü’r-rü’esâ adıyla bilinen ve ün kazanan biyografi türündeki eserin yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14

Orta Zorluk

( OSMANLICA ) Deli Petro’nun 1711 sene-i Mîlâdiyesinde ( ..... ) ile vâkı’ olan seferinde giriftâr olduğu ( ..... ) devlet-i müşârun-ileyhânın za’af ve i’tilâli ve Mesîhî olan re’âyâsının adem-i hoşnûdîleri bâbında şây’ olan mütâla’ât-bâtılanın bir müddet def’ ve izâlesine kâfi olup Fokşan kasabasında akd olunan mu’âhedede dahi Azak Denizi’nde ve Karadeniz’de ihtirâ’ı musammem bulunan ticâret-i cedîdenin icrâsı ( ..... ) men’ olundu. Velâkin müşârun-ileyhin tasmim-gerdesi olan husûsatın tahsiline lâ-yenkatı’ ve bilâ-fütûr say’itmek hem kendü mu’tâdı ve hem dahi kuvvet-i meksûbesi ilelinden bulunduğu misüllü ticâret-i şarkıyyenin icâd ve ikâmesi vesâ’ilinin tahsiline sarf-ı efkârdan hiçbir vakit ( .... ) olmadığı meşhur olup. (Bugünkü Türkçeyle ) Deli Petro’nun 1711 Miladi senesinde Osmanlı Devleti’yle yaptığı savaşta, içine düştüğü sıkıntılı hal, Osmanlı Devleti’nin hasta ve zayıf olduğuna ve Hristiyan olan halkının memnuniyetsizliklerine dair gerçek dışı değerlendirmelerin bir süre ortadan kalkmasına yeterli olmuştur. Fokşan kasabasında yapılan anlaşmada da Azak Denizi’nde ve Karadeniz’de oluşturmayı tasarladığı yeni ticaretin oluşumu tamamıyla engellendi. Ancak Petro’nun önceden kafasına koyduğu hedeflerin gerçekleşmesi için kesintisiz ve ümitsizliğe kapılmadan çalışmak hem kendi adeti hem de kazandığı gücün sebebi olduğu gibi, doğu ticaretinin gerçekleştirilmesi için gerekenlerin yapılmasına kafa yormaktan da hiçbir zaman vazgeçmediği bilinmektedir. Seyyid Ahmed Hırsovavî’nin yazısından alınan yukarıdaki Osmanlıca parçada boşluklara aşağıda verilen sözcüklerden hangisi uygun düşmez?

Soru 15

Orta Zorluk

"Bir meselenin iç yüzünü dikkatle araştırma" anlamına gelen sözcüğün yazılışı hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 16

Orta Zorluk

Aşağıdaki metnin günümüz Türkçe çevirisi hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 17

Orta Zorluk

Aşağıdaki sözcükler ve vezinleri eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

Soru 18

Orta Zorluk

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yukarıdaki metnin günümüz Türkçesine aktarılmış hali doğru olarak verilmiştir?

Soru 19

Orta Zorluk

Metne göre Petro Azak Denizi'ne hangi tarihte asker sevketmiştir?

Soru 20

Orta Zorluk

“Yoğunluk” anlamına gelen kelime aşağıdakilerden hangisidir?

Derse Dön