Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Seçmeli Ara Sınav

Osmanlı´da İskan ve Göç

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

Hangisi XIV-XVI. Yüzyıllarda Osmanlı Devleti’nin uyguladığı iskân metotları arasında yer almaz ?

Soru 2

Orta Zorluk

Yörük kelimesi hangi fiilden gelmektedir?

Soru 3

Orta Zorluk

Osmanlı Devleti’nde yoğun bir şekilde uygulanan, Anadolu'nun Türkleşmesini ve İslamlaşmasını sağlayan siyasete ne ad verilir ?

Soru 4

Orta Zorluk

Sahil bölgelerinde yaşayanlar gemi yapım malzemesi temini ve gemi yapımında, Yolların emniyeti ve tamiri, köprü yapımı ve tamiri, derbendçilik, suyolu yapımı ve tamirinde, Madenlerde, Seferler sırasında menzillere zahire indirmekte, topların naklinde, Kale yapım ve onarımı faaliyetlerinde Devlet, yukarıda verilen görevlerden hangisi veya hangilerinde Yörükleri görevlendirilmiştir?

Soru 5

Orta Zorluk

Konar-göçerler, üzerinde yaşadıkları toprağın tasarruf şekillerine göre reaya (toprağı işleyen çiftçi sınıfı) olurlardı. Bu durum onların hukuki durumlarını ve verecekleri vergiler açısından bir değişiklik meydana getirmezdi. Aşağıdakilerden hangisi konar-göçerlerin durumlarına göre işledikleri toprak ve bundan elde ettikleri vergi türlerinden biri değildir?

Soru 6

Orta Zorluk

Tekke ve zaviyeler hakkında aşağıdaki hangi bilgi doğru olarak verilmemiştir?

Soru 7

Orta Zorluk

I. Abdalân-ı Rum II. Alperen III. Derbentçi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Kolonizatör Türk Dervişleri adı altında yer alır?

Soru 8

Orta Zorluk

İdari^ bakımdan bir cemaat kim tarafından temsil edilmektedir?

Soru 9

Orta Zorluk

Sözlükte bir günlük yol, yol üzerindeki konak yerleri veya ev manâlarına gelen sözcük aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi XVII-XVIII. yüzyıllarda belli başlı iskân yerleri arasında gösterilemez?

Soru 11

Orta Zorluk

Türkmen kelimesinin doğuşuna ilişkin olarak, “Türk-manend” yani “Türk’e benzeyen” kelimesinin Farslar tarafından verildiğini, fakat halkın telaffuzunda Türkmene dönüştüğünü ifade eden tarihçi kimdir?

Soru 12

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi iç iska^nı gerektiren sebeplerden biri değildir?

Soru 13

Orta Zorluk

______ Beyliği’nin XIII. yüzyılın sonlarında Bizans İmparatorluğu ile barış yaparak, gazâyı terk etmeleri üzerine bu görevi onlara bağlı olarak, Söğüt-Domaniç havalisinde yaşayan Osmanlılar devralmıştır. Böylece gazâ ve yeni fethedilen yerlere yaptığı sistemli iskân politikası sayesinde büyük bir devletin temelleri atılmaya başlanmıştır. Yukarıdaki boşluğa gelebilecek doğru ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı iska^n politikası sonucu gerçekleşmiştir?

Soru 15

Orta Zorluk

I. Uzun savaşlar yüzünden meydana gelen ekonomik buhranlar II. İç karışıklıklar  ve isyanlar III. Devletin yeni gelir kaynakları ihtiyacı Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Osmanlı Devleti'nin Konar-Göçerlerin Terk Edilmiş Harap ve Boş Alanlara Yerleştirilmeleri Suretiyle Yapılan İskân politikasının sebepleri arasında gösterilebilir?

Soru 16

Orta Zorluk

Timar sistemi kaçıncı yüzyılda bozulmaya başlamıştır?

Soru 17

Orta Zorluk

Yıldırım Bayezid devrine ait ilk iska^n kaydı nereye olmuştur?

Soru 18

Orta Zorluk

Dergâh-ı ali kapucubaşı rütbesinde olan ve valinin yardımcısı olarak merkezden gönderilen yetkili aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19

Orta Zorluk

Sultan II. Murad’ın Ergene Suyu’nun üzerine bir köprü yaptırmasından sonra bu köprünün çevresi iskân olunarak, bugünkü Uzunköprü Kasabası meydana gelmiştir. Bu durum aşağıdakilerden hangisine örnek olarak gösterilebilir?

Soru 20

Orta Zorluk

Konar-Göçerlerin sahip oldukları koyun sürülerinin karşılığında timâr, hâs, evkaf sahiplerine ödedikleri verginin adı aşağıdakilerden hangisidir?

Derse Dön