Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Final Sınavı

Hukuk Sosyolojisi

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

Birey uyarılan davranışın içeriğini (içerdiği fikir ve davranışları) ödüllendirici bulduğu zaman aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir?

Soru 2

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi “mülkiyetin çoğulculuğu” kavramını kullanmış ve mülkiyetin birçok liberal değere hizmet edebileceği ve etmesi gerektiğini ifade etmiştir?

Soru 3

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi toprağa bağlı olmalarına rağmen köle olmayıp fakat bağlılığı gereği özgür de değildir?

Soru 4

Orta Zorluk

Asch Deneylerinde hangi davranışı ölçmeye çalışmıştır?

Soru 5

Orta Zorluk

I.  ''Sosyal mühendislik'' sadece totaliter rejimlere özgü bir şey değildir. II.  Demokratik yönetimler ''sosyal mühendislikten'' yararlanır. III. Hukukun sosyal mühendislik aracı olarak kullanılmasının en ilginç ve kapsamlı örneklerinden biri Türk Hukuk Devrimidir. IV. Hukukun bir sosyal mühendislik aracı olarak kullanılması her zaman başarılı sonuçlar verir. Sosyal mühendislikle ilgili olarak yukarıda verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 6

Orta Zorluk

Kadın ya da erkeğin, üyesi olduğu sosyal gruptan bir kimse ile evlilik bağı kurmasının zorunlu olması durumu hangi kavram ile açıklanmaktadır?

Soru 7

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi sanal akraba olarak kabul edilemez?

Soru 8

Orta Zorluk

Milgram’ın deneyinde deney gözlemcisinin emirlerine uyulmasında güçlü bir kurumsal arka planın olması önemlidir. Bu nedenle deneyin,  tüm deneklerin saygı duyduğu ve güvendiği bir kurumda olmasını istemesi ve bunun tersi durumunda deneye katılmayacaklarını belirtmeleri üzerine yapıldığı güvenilir kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9

Orta Zorluk

Sosyal bağ, bir kişinin toplumla ilişkisini ifade eder ve suç davranışı, bireyin toplumla bağı zayıfladığında ya da koptuğunda gerçekleşir. Sosyal bağ dört element içermektedir. Aşağıdakilerden hangileri bu elementlerdendir? I. Bağlılık II. İnanç III. Adanmışlık IV. Katılım

Soru 10

Orta Zorluk

Doğa durumunda; herkes eşit ve özgürdür. Ayrıca herkesin her şey üzerinde kolektif mülkiyeti vardır. Böyle bir doğa durumunda ise çatışma ve savaş kaçınılmazdır. Bu yüzden insanlar, barışı sağlamak için bir anlaşmaya varmış ve bu sayede ferdi mülkiyet ortaya çıkmıştır. Yukarıdaki paragraf hangi düşünürün fikirlerini özetlemektedir.

Soru 11

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi iletişimin kitleselleşmesi alanındaki ilk büyük devrimdir?

Soru 12

Orta Zorluk

Antik Roma’da da, Antik Yunan’da olduğu gibi dini bazı inanışlar mülkiyet  anlayışında etkili olmuştur, bunlara neyi örnek gösterebiliriz?

Soru 13

Orta Zorluk

İlkel topluluklarda hangi mülkiyet türü ön plana çıkmaktadır?

Soru 14

Orta Zorluk

Bireylerin etiketlenmelerinin onların suç işlemeleri üzerinde etkili olduğu varsayımından hareket eden ve  ilk suçtan sonra kişi damgalanarak tekrar sapma davranışı gösterdiğini savunan teori aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15

Orta Zorluk

“Kadın ya da erkeğin, üyesi olduğu sosyal gruptan bir kimse ile evlilik bağı kurmasının zorunlu olması durumu” aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16

Orta Zorluk

Mülkiyetin kaynağını emek olarak gören düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17

Orta Zorluk

Durkheim’ın anomi kavramından yararlanan ve kendi sosyolojik kavramlarını ekleyerek “gerilim teorisini” geliştiren kimdir?

Soru 18

Orta Zorluk

I Bölgesel bütünleşme II Yerelleşme III Özelleştireme Yukarıdakilerden hangisi küreselleşme sürecini simgeleyen oluşumlardandır?

Soru 19

Orta Zorluk

Hukukun temelinde '' mekanik '' ve “organik”  her iki tür dayanışmayı bozan bireyleri toplumun cezalandırması vardır. Buna göre, mekanik dayanışmanın bozulması “cezalandırıcı” yaptırımları gerektirirken,  organik dayanışmanın bozulmasında hangi yaptırımlara gerek vardır?

Soru 20

Orta Zorluk

Farklı ölçütler esas alınarak bilimler gruplara ayrıldığında en kabul göreni “aksiyomatik” ve “pozitif ” bilimler ayrımıdır.Bu ayrıma göre aşağıdakilerden hangisi “aksiyomatik” bilimdir?

Derse Dön