Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Final Sınavı

Maliyet Muhasebesi

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

Boş geçen zaman, bir işçinin çeşitli nedenlerle üretim faaliyetlerinde bulunmadan boşa harcadığı zamanı açıklamaktadır. Aşağıdakilerden hangisi önlenebilmesi mümkün olan bu sürenin ortaya çıkmasındaki başlıca nedenlerden biri değildir ?

Soru 2

Orta Zorluk

2015 Ekim ayı döneminde üretimine başlanan 400 birimin tümünün üretimi tamamlanmıştır. Ekim ayında kullanılan direkt ilk madde ve malzeme maliyeti 32.000 TL., Ekim ayı boyunca eklenen şekillendirme maliyetleri 36.000 TLolarak verildiğine göre, Ekim ayında toplam montaj bölümü maliyeti ne kadardır?

Soru 3

Orta Zorluk

I. Endirekt işçilik maliyeti II. Üretim miktarı III. Direkt ilk madde ve malzeme maliyeti IV. Endirekt işçilik saatleri V. Makine saatleri Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri genel üretim maliyetlerinin üçüncü aşamasında yükleme anahtarı olarak seçilir?

Soru 4

Orta Zorluk

Safha maliyeti sisteminde direkt ilk madde ve malzeme mamul haline gelinceye kadar gösterdiği akış aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 5

Orta Zorluk

Üretim sürecinde birden fazla safha olması durumunda “ağırlıklı ortalama maliyet yöntemi”ne göre maliyetlerin hesaplanmasında 4. basamak hangisidir?

Soru 6

Orta Zorluk

Diğerlerinden ayrı bir işin, bir mamulün ya da bir mamul grubunun maliyetleri izlemeyi ve maliyeti özet olarak hesaplamayı sağlayan sistem, aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 7

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi maliyetlerin, faaliyet yerine getirildikten sonra gerçekleşen tutarları esas alınarak hesaplandığı yöntemdir?

Soru 8

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi safha maliyetinin sakıncalarındandır?

Soru 9

Orta Zorluk

I. Safha maliyeti sisteminde, homojen, türdeş veya benzer karakterlere ve yapıya sahip olan mamuller üretilmektedir. II. Safha maliyeti sisteminde üretim süreci safhalara ayrılmaktadır ve bu safhalar esas üretim maliyet yeri olarak tanımlanır. III. Safha maliyeti sisteminde mamul miktarları ve maliyetleri tamamlanma dereceleri dikkate alınarak eş değer birim türünden hesaplanır. IV. Safha maliyeti sisteminde; direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim maliyetleri önce safhalara sonra da mamullere yansıtılır. V. Safha maliyeti sisteminde, maliyetler “üretim maliyeti raporu” düzenlenerek hesaplanmaktadır. Yukarıdakilerden hangileri safha (evre) maliyet sisteminin özelliklerindedir?

Soru 10

Orta Zorluk

Sipariş maliyeti sisteminde işçilerin işletmede bulundukları toplam zamanı hesaplamak, hangi işlerde çalıştığını belirlemek için kullanılan belge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi safha maliyeti sisteminde kullanılan basamaklardan birisi değildir?

Soru 12

Orta Zorluk

Stokların tüketim hızının her zaman farklı olabilmesi hangi yöntemin sakıncalarından birisidir?

Soru 13

Orta Zorluk

İkinci maliyet dağıtımında kullanılan dağıtım anahtarlarının,maliyet merkezlerine dağıtımında kullanılan tabloya ne ad verilir?

Soru 14

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi ilaç üreten bir işletmeye ilişkin şişeleme safhasındaki faaliyetlerdendir?

Soru 15

Orta Zorluk

Iskartaya çıkarıldığı ana kadar yüklenilen toplam maliyetlerden, satış değerinin, bir başka ifade ile, hurda değerinin çıkarılması ile belirlenen maliyet aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16

Orta Zorluk

Dönem başı yarı mamuller ile dönem içinde ilgili safhada üretimi gerçekleştirilen mamul ve yarı mamuller için katlanılan direkt ilk madde malzeme ve şekillendirme maliyetlerinin toplamının hesaplanması sürecine ne ad verilir?

Soru 17

Orta Zorluk

I. Fiziki Akımların Belirlenmesi II. Eş değer Birim Miktarlarının Hesaplanması III. Toplam Üretim Maliyetlerinin Hesaplanması IV. Birim Eş değer Mamul Maliyetlerinin Hesaplanması V. Mamul ve Yarı Mamul Maliyetlerinin Dağıtımı ve Sağlama Yukarıdakilerden hangileri safha maliyeti sisteminde üretim maliyetlerinin hesaplanması sürecinde kullanılan temel aşamalardandır?

Soru 18

Orta Zorluk

Maliyetlerini belirlemede “Safha Maliyeti Sistemi”ni uygulayan (A) işletmesinin Mart ayı döneminde “İlk-Giren-İlk-C¸ıkar (FIFO)” varsayımı altında birinci ve ikinci safhalarına ilişkin verileri aşağıdaki gibidir: Birinci Safha İkinci Safha Dönem Başı Yarı Mamul Stokları 5.000 birim 1.000 birim Tamamlanma Dereceleri Direkt İlk Madde ve Malzeme %40 %35 Şekillendirme %60 %70 Dönem Sonu Yarı Mamul Stokları 9.000 birim 3.000 birim Tamamlanma Dereceleri Direkt İlk Madde ve Malzeme %60 %30 Şekillendirme %30 %80 Cari Dönemde U¨retimine Başlanan 25.000 birim 21.000 birim Cari Dönemde U¨retimi Tamamlanan 21.000 birim 19.000 birim Dönem Sonu Yarı Mamul Stoklarının Maliyeti I. Safhadan Devir — 8.000.000.- Direkt İlk Madde ve Malzeme Maliyeti 14.400.000.- 22.750.000.- Şekillendirme Maliyeti 14.500.000.- 25.500.000.- Cari Dönem Maliyetleri Direkt İlk Madde ve Malzeme Maliyeti 1.200.000.000.- 1.300.000.000.- Şekillendirme Maliyeti 2.000.000.000.- 1.500.000.000.- Yukarıdaki bilgilere göre birinci safhadan ikinci safhaya devreden 21.000 birimin maliyeti kaç liradır?

Soru 19

Orta Zorluk

Safha maliyet sisteminde maliyetlerin belirlenmesinde kullanılan 5 ana basamaktan birincisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20

Orta Zorluk

Diş hizmetleri sunan bir işletmede diş temizleme safhasında Eylül ayı üretim maliyetleri ve diş temizleme sayısı aşağıdaki gibidir : Direkt ilk madde ve malzeme maliyeti 500.-TL. Direkt işçilik maliyeti 3.400.-TL. Genel üretim maliyetleri 2.100.-TL. Diş temizleme sayısı 100 temizleme Yukarıdaki bilgilere göre birim hizmet maliyeti aşağıdakilerden hangisidir?

Derse Dön