Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Seçmeli Ara Sınav

Kültürel Miras Mevzuatı

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

Aşağıdaki kentlerden hangisindeki insan yerleşim izleri kentsel arkeolojinin başlangıcı kabul edilmektedir?

Soru 2

Orta Zorluk

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, birçok hükümde, eski yapıların hangi nedenlerle onarılmalarına karar verildiği belirtilmektedir ?

Soru 3

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet Dönemi'nde 1931-1940 yılları arasında yapılan etkinliklerin özeti olarak değerlendirilebilir?

Soru 4

Orta Zorluk

Orta Çağ’da en çok hangi yapı türü gelişmiştir?

Soru 5

Orta Zorluk

Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun görevi ne zaman sonlanmıştır?

Soru 6

Orta Zorluk

I. Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkilerin artması II. Gezgin sayılarının artması III. Yeni yasa ve kurumların oluşturulması IV. Yeni eğitim kurumlarının oluşması Kültür varlıklarının korunması ile ilgili 1950'lerin başının önemli bir dönüm noktası olmasında yukarıdaki hangi hususlar rol oynar?

Soru 7

Orta Zorluk

Osmanlı İmparatorluğu'nun doğrudan eski eserle ilgili ilk yasa düzenlemesi olan 13 Kasım 1869 tarihli kanunu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8

Orta Zorluk

“Bugün Avrupa’nın kültürel mirasının korunması ve tanıtılması, kültürel işbirliği programlarının en önemli bölümlerinden birini oluşturmaktadır. 1999 yılında başlatılan “Avrupa, Bir Ortak Miras” kampanyasında koruma bilincinin geliştirilmesine ilişkin olarak hazırlanan beş belge üye ülkelerce kabul edilmiş ve birçok proje başlatılmıştır. Bu kurum kültürel mirası ekonomik kalkınmanın bir bileşeni olarak görmekte, bu amaçla gerek Avrupa gerekse ulusal ölçekte etkinlikler düzenlemektedir.” Yukarıda bilgisi verilen kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9

Orta Zorluk

Öz el şehirler için özel koruma yasaları aşağıdaki şehirlerden hangisi için geçerli bir yasa değildir ?

Soru 10

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi turizm ve koruma arasındaki olumlu yönlerden biridir?

Soru 11

Orta Zorluk

Mevcut yapıların dış onarımlarında (cephe kaplaması, saçak, kepenk vb.) ahşap kullanılmasını yasaklayan düzenleme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12

Orta Zorluk

Antik mimarinin hükmetmemesi, sadece ilham vermesi gerektiği fikrini ileri süren, Orta Çağ yapılarının onarımı konusunda uzman, özellikle Gotik mimariye ilişkin yapısal işlevselciliğe yorumlaması açısından sık sık eleştiriye uğrayan Fransız kuramcı kimdir?

Soru 13

Orta Zorluk

“Eğer yerleşmede bir Roma yapı kalıntısı bulunuyorsa korunmalıdır” sözü  ile ilk kültürel amaçlı korumayı gündeme getiren kimdir?

Soru 14

Orta Zorluk

İstanbul’da 1922 yılında Mimar Kemalettin Bey’in tasarımı ile inşa edilen ve tarihsel bir değere sahip Türkiye'nin ilk betonarme yapısı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15

Orta Zorluk

Aşağıdaki Cumhuriyetin kurulmasından sonra eski eserlerin gerek mülkiyeti ve gerekse bakım ve onarım sorumlulukları ile ilgili bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 16

Orta Zorluk

Ortaçağda mimari alanda en hızlı gelişen yapılar hangisidir?

Soru 17

Orta Zorluk

I. Kültür varlıklarının nasıl bir turistik potansiyel taşıdığı belirlenmelidir. II. Turizm olgusunun kültür varlıklarını kısa, orta ve uzun vadede nasıl etkilediği araştırılmalıdır. III. Ziyaretçi kapasiteleri hesaplanmalı ve bunların hangi ölçülerde herhangi bir olumsuz etkide bulunmayacağı belirlenmelidir. IV. Turizm/ kültür varlıkları ilişkilerini belirleyecek koruma ve gelişme plan ve projelerinde koruma uzmanları, kültür varlıklarının sahip ve kullanıcıları, turizm sektörünün uzmanları, yerel yöneticiler ve yerel toplum örgütleri ortak bir çalışma içinde olmalıdır. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri “Sürdürülebilir Kalkınmanın Bileşenlerinden Biri Olan Kültürel Mirasın Korunmasında Turizmin Önemi” başlıklı tavsiye kararına göre turizm/kültür varlığı ilişkilerinin olumlu yönde gelişmesi için çalışmalar yapılması gereken alanlardandır?

Soru 18

Orta Zorluk

I-İlke olarak, eski eser devlet malıdır. II-"Eski" kavramı Osmanlı İmparatorluğu öncesi kültürlerin verileri ile sınırlıdır. III- Eski eser aramak isteyenlerin Maarif Nezarretinden izin alması gerekir. IV-Eski eserler yurt dışına çıkarılamaz ancak yurt içinde alınıp satılabilir. V- Özellikle taşınır eserler, onu bulanların malıdır. Bu nedenle, arkeolojik kazılarda bulunan eserler yurt dışına çıkartılabilmektedir. Yukarıda verilen maddelerden hangileri 1874 ve 1884 tarihlerinde düzenlenen Asarı Atika Nizamnamelerinin ortak özellikleri arasında sıralanabilir?

Soru 19

Orta Zorluk

Ayasofya hangi yıl müze haline getirilmiştir?

Soru 20

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi M.Ö. 1. yüzyılda yaşamış olan ünlü mimarlık tarihçisi Vitruvius’un eserlerini yeniden düzenleyen, Roma’daki bütün anıt, heykel vb eserleri toplayarak belgeleyen ve yayınlayan; ayrıca kent planlamasındaki temel uygulamalara örnek olacak çalışmalar yapan kurumdur?

Derse Dön