Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Final Sınavı

Siyaset Sosyolojisi

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

Hangi düşünür iktidar ilişkisini bir tarafın diğer tarafının eylemleri üzerinde eylemde bulunduğu bir ilişki biçimi olarak tanımlamıştır?

Soru 2

Orta Zorluk

Endüstri devriminin yarattığı yeni toplumsal sınıf aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3

Orta Zorluk

“Günümüzde halk iradesinin en etkili organları anayasanın öngördüğü kurumlardan çok siyasi partilerdir” ifadesini kullanan hukukçu kimdir?

Soru 4

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi doğrudan elit kavramını kullanmamakla birlikte, elit-halk ayrımını ilk defa sistemli bir şekilde ortaya koymaya çalışan düşünürdür?

Soru 5

Orta Zorluk

Siyasetle ilgili yaklaşımların en çok rağbet göreni hangisidir?

Soru 6

Orta Zorluk

Siyasal inanç sistemi nedir?

Soru 7

Orta Zorluk

Demokrasi ve partilerin organizasyonları konusunda genel olarak örgütlerin (sağ ve sol partiler) yapılarında oligarşik bir eğilimin var olduğunu öne süren yazar kimdir?

Soru 8

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi anomiyi "organlar arasındaki ilişkinin düzensizliği sonucu, toplumsal dayanışmanın azalması" olarak tanımlamıştır?

Soru 9

Orta Zorluk

Kültür kavramı tanımlamaları hangi sınıflardan oluşmaktadır?

Soru 10

Orta Zorluk

''Siyaseti devlete ait olana indirgeyen anlayışın içermiş olduğu temel sorun, gücün ve hâkimiyetin tek kaynağı olarak devleti görmesi ve bu ufuk darlığının bir sonucu olarak, toplumsal yaşamdaki güç ilişkilerini ve bu ilişkilere bağlı olarak kendini gösteren tahakküm biçimlerini ihmal etmesidir. Modern yaşamda devletin belirleyici bir güce sahip olması, onun dışındaki alanın iktidar ilişkilerini içermediği anlamına gelmez. Aksine, sosyolojik bir perspektifle ele alındığında, devlet iktidarının bile arka planında toplumsal yaşamdaki söz konusu iktidar ilişkilerinin bulunduğu görülecektir.'' Aşağıdakilerden hangisi alıntıda dile getirilen düşüncenin zorunlu sonucudur?

Soru 11

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi demokratik rejimlerin göstergeleri olarak kabul gören parti ve seçim sistemlerinin varlığının demokratik olmayan sonuçlar doğurabildiği durumlara örnek olarak gösterilebilir?

Soru 12

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi Weber'in modern devleti karakterize ettiğini söylediği özelliklerden değildir?

Soru 13

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi elit kavramını ilk kullanan düşünürlerden biridir?

Soru 14

Orta Zorluk

İki parti arasındaki oy farkının bir diğerinin aleyhine çok büyük oranlara ulaştığı durumlarda güçlü partinin iktidarda kalması süreklilik kazandığında oluşan parti sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisinde Locke'un toplum sözleşmesinde bulunmayan bir ifade vardır?

Soru 16

Orta Zorluk

Türkiye’de Siyasetin Sosyolojisini bir disiplin olarak ortaya çıkmasını sağlayan en önemli gelişme ne olmuştur?

Soru 17

Orta Zorluk

"Kültürü, sosyal hayatın toplamını oluşturan, kapsamlı birbütün olarak görme ve kültürü oluşturan çeşitli alanları listeleme eğilimindedirler." cümlesi ile hangi kültür tanımına işaret edilmektedir?

Soru 18

Orta Zorluk

Siyasetin ilişkisel olma özelliği göz önüne alındığında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 19

Orta Zorluk

Aşağıdaki isimlerden hangisi “belirli bir toprak sınırları dahilinde buyruklarını idari bir örgüt aracığı ile fiziksel zora başvurma yeteneğine sahip olarak yerine getiren her egemen grup siyasi bir gruptur,” tanımıyla, siyaseti (“toprak”, “idari örgüt” ve “fiziksel zor” ögelerine yer vererek) devletle bağdaştırmaya çalışmasına rağmen; özellikle iktidar ögesi üzerinde durarak, siyasete bakış, klasik kurumsal ve hukuksal perspektiften koparmıştır?

Soru 20

Orta Zorluk

Aşağıdaki elitistlerin düşüncelerinden hangisi kendisine ait değildir?

Derse Dön