Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Final Sınavı

Tefsir Tarihi ve Usulü

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi aslına dönmek manasındaki kelimedir?

Soru 2

Orta Zorluk

I. Ehl-i Sünnet âlimleri tarafından öne sürülmüş ve yaygınca kabul görmüştür II. Allah, muarızlara engel olduğu için Kur’ân’ın benzeri yapılamadığını ifade eder III. Önceki âlimlerin büyük çoğunluğu tarafından kabul edilmiştir. IV. Günümüz alimleri tarafından büyük ölçüde ka bul görmektedir. V. Yüce Allah’ın ulûhiyet ve rubûbiyet hikmetini zede ler niteliktedir. Sarfe Teorisi ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur

Soru 3

Orta Zorluk

Kur'ana Batı metodolojilerini de kullanarak bir yorum teorisinin geliştirilmesi gerektiğini savunan Modernist İslam düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4

Orta Zorluk

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde Kur’an’ı anlama ve yorumlamada yeni yönelişlerin doğuşunu hazırlayan sebeplerden bahsedilmemektedir?

Soru 5

Orta Zorluk

Pozitivizmin büyük oranda etkili olduğu 19. asrın son çeyreğinde ortaya çıkan reaksiyonik tefsîr akımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6

Orta Zorluk

Klasik Tefsir ekollerinden olan Mutezile Tefsir Ekolünün Ehl-i sünnet tarafından kabul edilmeyen temel görüşlerden hangisi aşağıdaki seçeneklerde verilmiştir?

Soru 7

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisinde mecaz-ı mürselde önemli olan unsurlardan biri paylaşılmamıştır?

Soru 8

Orta Zorluk

Kur’a^n’daki evren, insan ve canlılarla ilgili kevni^ a^yetlerin, pozitif bilimlerin verileriyle tefsi^r edilmesini amaçlayan akım ve ekole ‘_____________________’ denilmektedir? Yandaki boşluğa uygun düşen ifade aşağıdaki seçeneklerin hangisinde yer almaktadır?

Soru 9

Orta Zorluk

Mezhebi tefsîr ekolleri esas itibariyle kaç kısma ayrılmaktadır?

Soru 10

Orta Zorluk

Sadece Mutezile tarafından değil, tüm müfessirler tarafından büyük bir takdirle karşılanmış ve bu anlamda bir otorite kabul edilen tefsîr hangisidir?

Soru 11

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi Kur’ândaki kıssaların hedefleri arasında gösterilemez?

Soru 12

Orta Zorluk

“H-k-m ( حكم ) kökünden türemiş bir isimdir. H-k-m fiil kökü ise Arapça’da hüküm vermek, hükmetmek, sağlam ve dayanıklı olmak gibi anlamlara gelir”. Yukarıda tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13

Orta Zorluk

Kur’an’da haki^kat anlamında kullanıl­mış bir kelimenin yan anlamını vermek veya tersine yan anlamında kullanılan bir kelimeye haki^kat anlamını vermenin ne gibi sonuçlar doğurabileceği aşağıdaki şıkların hangisinde açıkça yer verilmiştir?

Soru 14

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi müste’ârun leh ve müste’ârun minhin ek özellikleri zikredilmeyen isti’âre çeşididir?

Soru 15

Orta Zorluk

I. Şii tefsir ekolü II. İşari tefsir ekolü III. Mutezili tefsir ekolü Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri mezhebi tefsir ekollerindendir?

Soru 16

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi Kur’an’ın kıssalarının özelliklerinden biri değildir ?

Soru 17

Orta Zorluk

Teşbîhin unsurlarının bulunup bulunmaması açısından kaç çeşidi vardır?

Soru 18

Orta Zorluk

Son dönem de adı en sık duyulan batı hermenötik geleneğinden etkilendiği görülen modernist düşünür kimdir?…

Soru 19

Orta Zorluk

Kur’ân’da neshedildiği söylenen âyetlerin hangileri olduğuna dair ulema arasında bir ittifak da yoktur. Bu konuda görüş ileri süren ulemadan Hibetullâh b. Selâme kılıç âyetinin (Tevbe sûresi 5. âyet), kaç âyeti neshettiğini söyler?

Soru 20

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi esbab-ı Nüzul’ü bilmenin faydalarından biri değildir ?

Derse Dön