Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin
Her soruyu cevapladığınızda doğru/yanlış bilgisi gösterilir
Tüm soruları cevapladıktan sonra sonuçlar gösterilir
Çatalhöyük’te arkezoolojik değerlendirmeler sonucu aşağıda verilen hayvan türlerinden hangisinin tüketildiği sonucuna ulaşılmaktadır?
Yanıt Açıklaması: Arkeozoolog N.Russel’ın yaptığı incelemenin sonucu olarak yeme-içme ilgili bazı yorumlar da yapılmıştır. Bu yorumlara göre, Çatalhöyük’te günlük yemek için gereken etin çoğunluğu koyunlardan elde edilmektedir. Koyun etinin yanı sıra kırılan koyun kemiklerinin içinden çıkarılan ilikler de dövülüp kaynatılarak et suyu ve yağ elde etmek için kullanılmaktaydı (Russel, 2006: s. 105). Özel törenler ise bir ziyafetle kutlanmakta ve bu ziyafetlerde tercih edilen et büyük parçalar hâlinde olan yabani sığır ve diğer yabani hayvanların etleri ve ilikleri olmaktaydı. Yukarıda sayılan hayvanların dışında Çatalhöyük faunasında kaz, ördek, toy kuşu gibi su kuşlarıyla karga ve yırtıcı kuşların avlandığı anlaşılmakla birlikte, kuş kalıntılarına yerleşimde çok az rastlanmakta, buna karşın özellikle ördek ve kaz yumurtalarının oldukça çok miktarda tüketildiği görülmektedir (Russel, 2006: s. 107). Ayrıca, avcılığın sadece karada değil çevredeki akarsu ve göllerde de yapıldığı, buralarda yaşayan tatlı su canlılarının da avlandığı kazılarda ortaya çıkarılan kemikten yapılmış olta iğneleri sayesinde saptanabilmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi Orta Çağ Avrupası'nda tüketilen temel gıda maddelerinden değildir ?
Yanıt Açıklaması: Orta Çağ Avrupa’sında buğday, arpa, yulaf, karabuğday ve çavdar gibi tahıllar temel gıda maddeleriydi. Tahıllar en çok ekmek yapımında kullanılmakta fakirler çavdar, arpa ve yulaf unundan yapılan ekmekleri, soylular ise çok değerli olan buğday ekmeğini tüketmekteydiler.
Şekerli ya da şekerli tatlar için Hititler aşağıdakilerden hangisini kullanmamışlardır ?
Yanıt Açıklaması: Bu topraklarda çok daha eski tarihlerden beri yetişmiş olabilecek pancarın, Hititler Dönem’inde şeker için kullanılmış olamayacağı, yazılı belgeler yardımıyla saptanmaktadır. Şeker ya da şekerli tat için Hititlerin kuru meyveler, pestil, pekmez ya da bal kullandıklarını tahmin etmek de mümkün olmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi moleküler gastronominin amaçlarından biri değildir ?
Yanıt Açıklaması: A, B, C ve D seçenekleri moleküler gastronominin temel amaçlarını oluşturmaktadır. E seçeneği ise füzyon mutfağının amacını ifade etmektedir.
Aşağıdaki besinle ilgili verilmiş olan sözcüklerden hangisi Hint-Avrupa dilleriyle Hititçe’nin akraba olduğunu göstermektedir?
Yanıt Açıklaması: Balla ilgili olarak bilinen ilk nokta Hitit kültüründe milit- sözcüğünün bal anlamına geldiğidir. Ayrıca bal sözcüğü Hint-Avrupa dillerinin Hititçe ile olan akrabalığını gösteren bir diğer sözcüktür. Çünkü Hititçe milit-; Yunancada “μέλι/meli”, İspanyolca ve Fransızcada “miel”, İtalyancada ise “miele” olarak adlandırılmaktadır.
Erken Tunç Çağı’nda inanç biçiminde bir dönüşümün yaşandığı ve bunun bir göstergesinin de Ana Tanrıça figüründeki değişim olduğu düşünülmektedir. Söz konusu değişimin beslenmeyle olan ilişkisi aşağıdaki görüşlerden hangisinde doğru olarak verilmektedir?
Yanıt Açıklaması: Erken Tunç Çağı’nda Ana Tanrıça Figürü incelip zayıflayarak günümüzün ideal kadın tipi olan “sıfır beden mankenleri” anımsatacak bir biçime bürünmüştür. Bu durumda figürün beslenmeyle ilişkisi üzerine arkeologlar farklı görüşleri savunmuşlardır. Bunlardan biri ise iklim değişikliğinin besin kaynaklarında yaşanan kıtlıkta ve kadın figürlerinin bedenen incelmesinde etkili olduğudur.
Aşağıdakilerden hangisi Endüstri Devriminin dolaylı etkileri arasında sayılmaktadır?
Yanıt Açıklaması: Kadının çalışma hayatına girişi, Endüstri Devriminin dolaylı etkileri arasında sayılmaktadır.
Abbasi saray mutfağında sıcak yoğurtlu yemeklerde kullanılan yoğurdun adı aşağıdakilerden hangisidir?
Yanıt Açıklaması: Abbasi saray mutfağında sıcak yoğurtlu yemeklerde kullanılan yoğurdun adı lebendir.
Gastronominin ilk temel taşlarından biri olarak kabul edilen Tadın Fizyolojisi isimli eser aşağıdakilerden hangisine aittir?
Yanıt Açıklaması: İlk olarak Antik Yunan edebiyatçısı Archestratus’un bir şiirinde kullanıldığı söylenen gastronomi terimi, bu kullanımdan uzun süre sonra Brillat Savarin tarafından “tat alma bilimi” olarak tanımlanmıştır. Brillant Savarin tarafından yazılan Tadın Fizyolojisi isimli eser, gastronominin ilk temel taşlarından biri olarak kabul edilmektedir.
1805 yılında ilk buhar sıkıştırma sistemini kim kurmuştur?
Yanıt Açıklaması: 1805 yılında ilk buhar sıkıştırma sistemini Evans kurmuştur.
Türkiye’de ilk fast food (Amerikan tarzı hızlı yemek) işletmesi Mc Donald’s hangi tarihte açılmıştır?
Yanıt Açıklaması: Fast food kültürünün Türkiye’de 1950’lerden sonra başlayan kentleşme olgusunu takiben 1980’lerin sonuna doğru ortaya çıktığı kabul edilir. Çünkü bu tarihlerde zaman kavramı gündelik hayatı şekillendiren en önemli olgu olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Ayrıca bu dönemde Batılı gibi yasamak ya da bir diğer ifade ile tüketmek anlayışı halk arasında yayılmakta ve çok önemli sayılmaktadır. Türkiye’de ilk Mc Donald’s da tam bu dönemde, 1986 yılında İstanbul’da açılmıştır.
I-Çorbalar veya konsomeler, II-Balık yemekleri, III-Sebzeler, IV-Salatalar Yukarıdaki 19. yüzyılda klasik Fransız menüsündeki yemeklerin sofraya geliş sırasına göre en önceden sona doğru sıralaması hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
Yanıt Açıklaması: 19. yüzyılda klasik Fransız menüsündeki yemeklerin sofraya geliş sırasına göre en önceden sona doğru sıralaması Çorbalar veya konsomeler, Balık yemekleri, Salatalar, Sebzeler şeklindedir.
Slow food akımının temelleri hangi ülkede atılmıştır?
Yanıt Açıklaması: Slow Food akımının temelleri, 1980’lerde yöresel gelenekleri, iyi yemeği, gastronomik lezzeti ve hayatın yavaş hızını korumak amacıyla Carlo Petrini tarafından atılmıştır. 1986 yılında Roma’da açılan Mc Donald’s, Petrini ve arkadaşları tarafından uluslararası fast food zincirinin İtalyan kültürüne bir saldırısı olarak değerlendirilmiştir. Uluslararsı slow food hareketi ise resmî olarak 1989 yılında Paris’te kurulmuştur.
La Varenne’in 1651 yılında yayınladığı yemek kitabı Le Cuisinier François mutfak alanında yaşanan değişimleri belgeleyen önemli bir kaynaktır. Bu kitapta eski ve yeni mutfak teknikleri bir arada kullanılmıştır. La Varenne’nin kitapları ve 17. yüzyılda yayınlanan diğer yayınlara göre Fransız mutfağı o dönemde ciddi bir yenilik yaşamıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu yeniliklerden değildir ?
Yanıt Açıklaması: Bu dönemde tarçın, zencefil, karabiber gibi yoğun baharat çeşitlerinin sos ve yemeklerde kullanımı azalmış ve kekik, maydanoz gibi taze otların kullanımı artmıştır.
İletim, yayılım, ışınlanma ile pişirme ve vakumda pişirme icatlarının temelleri Endüstri devriminin mutfaklara doğrudan etkisi başlığı altında incelenmektedir. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi için bahsi geçen icatlar birer kazanımdır?
Yanıt Açıklaması: Endüstri Devrimi teknolojik anlamda beraberinde pek çok icadı getirmiştir. Çünkü Endüstri devriminde imkanlar artmış ve bu gelişmeler mutfaklarda da görülmüştür. İletim, yayılım ve ışınlanma ile pişirme yöntemleri bunlardan bazılarıdır. 1970’de ilk uygulaması gerçekleştirilen ve vakumda pişirme olarak bilinen “sous vide”in icadının temelleri de yine endüstri devriminin kazanımlarının bir sonucu olarak değerlendirilebilir. Bunların yanı sıra küçüklü büyüklü pek çok kimyasal ve teknolojik icat ve buluş mutfakları değiştirmiştir.
Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde 19. Yüzyılda klasik Fransız menülerindeki yemeklerin sofraya geliş sırası doğru bir şekilde verilmiştir?
Yanıt Açıklaması: Yüzyılda klasik Fransız menülerindeki yemeklerin sofraya gelişi şöyledir: -Çorbalar veya konsomeler -Ordövler -Balık yemekleri -Relevés (Et ağırlıklı küçük başlangıç yemekleri) -Entrées (Et, balık veya av etiyle hazırlanan başlangıç yemekleri -Sorbe veya punç -Rots (Ana yemek olarak fırında pişirilmiş et yemekleri, -Salatalar -Sebzeler -Entremets (Tatlı, pasta, jöle veya kremalar) -Tatlılar
Yemek yapılmayan çağ aşağıdakilerden hangisidir?
Yanıt Açıklaması: Alt Paleolitik Çağ insanı yemek yapmamakta, değişik bitkilerden ve belki de yakalaması kolay bazı böcek, kabuklu su ürünleri ve hayvanlardan deneme yanılma yoluyla yenilebilir olanlarını ve bunların hangi kısımlarının yenebildiğini saptayarak bunlarla yaşamını sürdürmektedir.
-Kurutulmuş süt tozu İngiltere’de 1874 yılında kullanıma girmiştir. -İlk margarin 1869’da “oleovmargarine” adıyla patentini almıştır. -1910’da ilk elektrikli mikser üretilmiştir. Yukarıda verilen örnekler endüstri devriminde yaşanmış olan hangi değişimin bir sonucudur?
Yanıt Açıklaması: Seçeneklerde verilmiş olan gelişmeler, teknolojik gelişmelerdir.
Endüstri Devrim ile hangi teknolojik gelişme yiyecekler üzerinde, hangi yöntemi geliştirmiştir?
Yanıt Açıklaması: Endüstri Devrim ile hangi teknolojik gelişme ile sadece soğutma değil saklama üzerinde de etkili olmuştur.
Şehirde yaşayıp özel imtiyazlara sahip olan kişiler için kullanılan kelime aşağıdakilerden hangisidir?
Yanıt Açıklaması: Burjuva kelime anlamı olarak şehirde yaşayıp özel imtiyazlara sahip olan kişiler için kullanılan Fransızca kökenli bir kelimedir.