Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Seçmeli Ara Sınav

Hukuk Dili Ve Adli Yazışmalar

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

Dava veya işlerin hangi mahkemeye veya hukuk dairesine gönderildiğini gösteren ve başvuru sahibine verilen alındı belgesi, aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ifade edilmektedir?

Soru 2

Orta Zorluk

Temel kanunlara ilişkin tekliflerin Genel Kurulda görüşülmesindeki yöntemle ilgili hangisi söylenebilir?

Soru 3

Orta Zorluk

Taslakların şekil içeriğinin doğru sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4

Orta Zorluk

I. Mahkeme, bilirkişinin oy ve görüşünü sözlü olarak açıklamasına karar verirse bilirkişinin açıklamaları tutanağa geçirilir ve tutanağın altına bilirkişinin de imzası alınır. II. Duruşma sırasında veya yapılan işlem sırasında, tarafların ikrarı, yeminin edası, davanın geri alınmasına muvafakat, davadan feragat, davayı kabule ilişkin beyanları varsa tarafların imzası alınır. III.Tanığın sözleri tutanağa yazılarak önünde okunur ve tutanağın altı kendisine imzalatılır. IV. İsticvab olunan taraf varsa yapılan açıklamalar, sorulan sorular ve verilen cevaplar tutanağa yazılır, okunur ve isticvap olunan tarafa imzalatılır. Yukarıdakilerden hangisi duruşma tutanağında, tarafların veya diğer ilgililerin imzalarının da beyanlarının altında yer almasına ilişkin durumlardandır?

Soru 5

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi yazılı yargılama usulüne ilişkin dava dilekçesinin unsurlarından biri değildir?

Soru 6

Orta Zorluk

Aşağıda verilenlerden hangisi ceza muhakemesinde düzenlenen ifade tutanağının unsurları arasında yer almaz?

Soru 7

Orta Zorluk

Çekişmesiz yargıya ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?I. Çekişmesiz yargı işleri, Çekişmesiz Yargı Kanunu ile düzenlemiştir.II. İlgililer arasında uyuşmazlık olmayan hâller, çekişmesiz yargının ölçütlerinden biridir.III. Çekişmesiz yargı işleri, ilgili Kanunda sınırlı olarak sayılmıştır.IV. Özellikle çekişmesiz yargıda davacı ve davalı terimleri yerine ilgili terimi kullanılmaktadır.

Soru 8

Orta Zorluk

Davanın açılma zamanı aşağıdaki şıkların hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 9

Orta Zorluk

Medeni usul hukukunda yer alan isticvap, tahkikat, sulh gibi terimler kullanılmaya devam edilmektedir. Bunun nedeni nedir?

Soru 10

Orta Zorluk

Davacı, Eskişehir Asliye Hukuk Mahkemesine dava dilekçesini vermiş, davalı ise bu davaya ilişkin olarak cevap dilekçesini vermiştir. Dilekçelerin verilmesinden sonra gelecek olan aşama aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi, dava dilekçesinin zorunlu unsurlarından biri değildir?

Soru 12

Orta Zorluk

Bir hukuk terimi olarak “resen” ne anlama gelir?

Soru 13

Orta Zorluk

Kamu kurum ve kuruluşları, ilgili mevzuattaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla süre belirtilmeyen bilgi ve görüş taleplerini kaç gün içerisinde yerine getirmek durumundadırlar?

Soru 14

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi günümüz yaşayan ve anlaşılır Türkçesine göre yeniden ve bütünüyle kaleme alınan temel kanunlardan biri değildir?

Soru 15

Orta Zorluk

Davaların aşamalarının işlendiği kayıt, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi anayasa mahkemesine başvuru formunun eklerinden biridir?

Soru 17

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi temel kanunların taşıdığı özelliklerden biri değildir?

Soru 18

Orta Zorluk

Görüşmelere katılan başkan ve üyeler Danıştayda düşünce veren savcı Tetkik hâkimi ve taraflar Yukarıda verilenlerden hangileri İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda her dava dosyası için oluşturulan tutanaklarda yer alan bilgilerdendir?

Soru 19

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 220. maddesi gereğince duruşma tutanağında bulunması gereken unsurlardan biri değildir?

Soru 20

Orta Zorluk

İdari yargı alanında düzenlenecek tutanaklarda aşağıdaki Kanunlardan ya da Yönetmeliklerden hangisi dikkate alınmaktadır?

Derse Dön